پیرو منویات مقام معظم رهبری که مردمی بودن و مهمتر از آن مردمی ماندن را از ویژگیهای لازمِ هر مسئول نظام اسلامی خواندند و در راستای تاکیدات رئیس قوه قضاییه برای ملاقات بی واسطه مسئولان قضایی با مردم، حجت الاسلام و المسلمین صادق رحیمی امروز (شنبه ۱ بهمن ماه) به همراه حجت الاسلام و المسلمین جعفر رمضانی معاون اول معاون قضایی با حضور در مرکز ارتباطات مردمی قوه قضاییه با ۳۲ نفر از مراجعان که برای رفع مشکلات حقوقی و قضایی خود به این مرکز مراجعه کرده بودند دیدار و به پروندههای آن ها رسیدگی کرد.
در این دیدار که با حضور علی اصغر رفاهی مدیرکل ارتباطات مردمی قوه قضاییه انجام شد، معاون قضایی قوه قضاییه به استماع مشکلات و در خواستهای مراجعه کنندگان پرداخت و جهت رفع مشکلات حقوقی و قضایی آن ها دستورات لازم را صادر کرد.
حجت الاسلام و المسلمین رحیمی درباره درخواست های مطرح شده در این ملاقات مردمی، اظهار کرد: امروز در مرکز ارتباطات مردمی قوه قضاییه به درخواست های ۳۲ نفر از مراجعان رسیدگی کردیم.
وی افزود: عمده درخواستهای متقاضیان حول ۲ الی ۳ محور بود، بخشی از درخواست ها مربوط به اعمال ماده ۴۷۷ بود که در استان ها رد شده بود. به همین منظور برخی از این موارد را مجدداً دستور صادر کردیم که رئیس کل استان ملاحظه کند تا اگر عقیده بر مخدوش بودن رای دارد اعلام کند در غیر این صورت متقاضیان را توجیه کنند.
معاون قضایی قوه قضاییه بیان کرد: برخی دیگر از این درخواستها راجع به پروندههای موضوع ۴۷۷ بود که در استان قبول و پس از ارسال به معاونت قضایی در این معاونت رد شد؛ در این مواقع یا درخواست در معاونت قضایی رد شده یا پس از منعکس شدن به ریاست قوه قضاییه رد شده است ولی مراجعان اصرار داشتند که حق با آنهاست در حالی که ما در هیچ مرحله اصرار نداریم اشتباه نمیکنیم و یک روزنه امیدی را برای مردم باز میگذاریم و آن روزنه امید این است که شاید در معاونت قضایی یک نکته مورد غفلت قرار گرفته باشد بنابراین دستور صادر کردیم که این درخواست ها مجدد بررسی شود و مدارک و اسناد را مشاهده کنیم تا اگر وجهی برای رسیدگی مجدد دارد اعلام کنیم.
حجتالاسلام والمسلمین رحیمی اظهار کرد: برخی از تقاضاها در این ملاقات مردمی در خصوص پروندههای قصاص نفس بود که برای استیذان به معاونت قضایی ارسال شد.
وی افزود: در تمامی پروندههای قتلی که منجر به حکم قصاص میشود، چه طرف متقاضی ۴۷۷ باشد یا نباشد و یا اینکه استان نسبت به رای اعلام اشتباه کرده باشد یا خیر وقتی برای استیذان به معاونت قضایی ارسال میشود رای از حیث صحت سقم هم مورد ارزیابی قرار میگیرد.
معاون قضایی قوه قضاییه عنوان کرد: بخشی از تقاضاها امروز در خصوص عفو زندانیان بود و خانوادهها برای عفو مراجعه کرده بودند.
حجت الاسلام و المسلمین رحیمی اظهار کرد: برای عفو زندانیانی که محکوم به اعدام میشوند چند مورد را مد نظر قرار میدهیم یکی از این موارد سابقه است و اگر محکوم سابقه نداشته باشد احتمال اینکه مورد عفو قرار گیرد بیشتر است ولی اگر محکوم چندین بار سابقه داشته باشد قطعا مشمول عفو قرار نمیگیرد مورد دوم میزان مواد است، میزان مواد اگر زیاد باشد عفو رد میشود مگر موارد خاصی که دلایل دیگری داشته باشد و مورد سوم سن محکوم علیه در زمان وقوع جرم را نظر میگیریم و درخواستهای عفو را مجدد مورد بررسی قرار میدهیم و سپس در کمیسیون مرکزی عفو مورد تصمیم نهایی قرار میدهیم که این تصمیم نهایی در صورت قبول به ریاست قوه و در نهایت به مقام معظم رهبری منعکس میشود.
معاون قضایی قوه قضاییه گفت: در بحث مواد مخدر، جمعیت کیفری و زندانیها دو دغدغه را مدنظر داریم. زمانی که یک فرد محکوم و روانه زندان میشود برای خود، خانواده و نظام مشکل ایجاد میکند بنابراین باید کسانی را مشمول عفو قرار دهیم که ۲ الی ۳ شرط محرز شود. اولین مورد این که محکوم آزاد شود شخص مضری برای جامعه نباشد و امنیت جامعه را مخل نکند شرط دوم این است که برای دادگستری و قوه قضاییه باید محرز شود که محکوم به زندان از گذشته خود توبه کرده و دیگر آن جرم را مرتکب نخواهد شد. شرط سوم این است که اگر شرایط عمومی در آییننامه عفو را داشته باشد در نهایت پیشنهاد عفو را میدهیم.